|
Καμάρες Ιστορία: Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου υπάρχουν αρκετά μνημεία και η ιστορία των οικισμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτά, καταδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής δια μέσω των αιώνων. Από τα ορεινά χωριά του Δήμου έχουμε να αναφέρουμε ότι στο χωριό Κάμαρες βρέθηκαν τα ωραιότερα αγγεία Πρωτομινωικού ρυθμού (2000 π.χ.) και πήραν το όνομα Καμαραϊκά Αγγεία, απ’ το όνομα του χωριού. Πρόκειται για αγγεία εξαιρετικής τέχνης με τοιχώματα πάχους μόλις ενός χιλιοστού με πολύχρωμη διακόσμηση και με εκπληκτικά σχέδια ώστε δίκαια οι αρχαιολόγοι να τα χαρακτηρίζουν ως τα ωραιότερα του Προϊστορικού κόσμου. Τα αγγεία αυτά εξάγονταν στην Αίγυπτο, την Κύπρο κ.α. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1890 από Ιταλούς αρχαιολόγους. Σύμφωνα με την ανασκαφή από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή το 1913 ανακαλύφθηκε ότι το Σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος κατοικίας της Νεολιθικής εποχής ενώ στους Μινωικούς χρόνους καθιερώθηκε ως χώρος λατρείας. Διαμονή: Πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καμάρων υπάρχει ξενώνας 30 κλινών και 100 παραδοσιακά σπίτια πολύ καλά συντηρημένα που μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες.
|
|
|
Αξιοθέατα: Σε μια καταπράσινη διαδρομή στους πρόποδες του Ψηλορείτη από το χωριό Καμάρων ως το Καμαραϊκό Σπήλαιο (χαρακτηρισμένο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους) μπορεί κανείς να περπατήσει και στην συνέχεια να επιστρέψει μέσα από το Φαράγγι της Σπηλιαρας. Η συγκεκριμένη διαδρομή επιτρέπει την πρόσβαση των επισκεπτών σε ένα σπάνιο και αξιόλογο Σπηλαίο τόσο από άποψη φυσικού κάλλους όσο και από άποψη ιστορικής σημασίας. Η πανέμορφη αυτή διαδρομή είναι μια εναλλαγή φυσικού περιβάλλοντος με πράσινο και πρωτότυπους σχεδιασμούς βραχώδους επιφάνειας. Αυτό που την καθιστά μοναδική είναι η ύπαρξη κατά μήκος της διαδρομής παλιών παραδοσιακών μητάτων που συνήθως είναι κτισμένα σε πήγες. Έτσι χαρακτηριστικό είναι το Μητάτο στο Κτιστό Άλογο με την πηγή (μανα νερού) λίγα μέτρα παραπέρα. Επίσης 500 μέτρα περίπου πριν το Σπήλαιο συναντάμε την ονομαστική πηγή <<στο Περδικονερο>> όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς και από τις φωτογραφίες ότι πρόκειται για αυθεντικά Κρητικά τοπία που συνθέτουν τη μοναδικότητα της ομορφιάς του άγριου και συναρπαστικού φυσικού τοπίου του Ψηλορείτη. Στις Καμάρες υπάρχουν τέσσερα καταπληκτικά φαράγγια που μοιάζουν σαν πελώριες <<φέτες>> του Ψηλορείτη. Τα τρία φαράγγια αναπτύσσονται από τη δυτική πλευρά του χωριού προς την κατεύθυνση του χωριού Λοχρια του Δήμου Κουρητών Ν. Ρεθύμνης και το τέταρτο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού. Πρόκειται για τα φαράγγα (με τη σειρά που τα συναντάμε):
Διαμονή: Πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καμάρων υπάρχει ξενώνας 30 κλινών και 100 παραδοσιακά σπίτια πολύ καλά συντηρημένα που μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες.
|
|||
Copyright© De Griekse Gids |